placek owsiany z Chicago - słodka niedziela :))
Słodkości nigdy nie za wiele :) Czasami jednak można zrobić coś słodkiego a zdrowego.
Dlaczego z Chicago nie mam pojęcia - ale placek owsiany jest całkiem całkiem.
Przepis pochodzi z książki "Ciasta błyskawiczne" A. Chomicz i A. Stradecka - lekko zmodyfikowałam żebym mogła sama zjeść - na razie wystrzegam się miodu ;)
Składniki:
Dlaczego z Chicago nie mam pojęcia - ale placek owsiany jest całkiem całkiem.
Przepis pochodzi z książki "Ciasta błyskawiczne" A. Chomicz i A. Stradecka - lekko zmodyfikowałam żebym mogła sama zjeść - na razie wystrzegam się miodu ;)
Składniki:
- szklanka mąki
- łyżeczka proszku do pieczenia
- łyżeczka sody oczyszczonej
- szklanka otrąb
- szklanka śmietany - zamieniłam na jogurt grecki
- pól szklanki rodzynek - nie dałam
- 1/3 szklanki oleju
- 3-4 łyżki płynnego miodu - nie dałam
- jajo
- 1/4 szklanki cukru
- 1/3 łyżeczki aromatu waniliowego - nie dałam
- szczypta soli
Przygotowanie:
- otręby zalać śmietaną / jogurtem - odczekać 5 minut
- dodać olej, (miód i) cukier
- wbić jajo
- mąkę przesiać, połączyć z sodą i proszkiem do pieczenia
- wsypać sól - oraz umyte i odsączone rodzynki
- połączyć z otrębami, olejem, (miodem ) i cukrem
- dodać aromat waniliowy - ominęłam
- ciasto przełożyć do formy i piec ok 25 min w piekarniku nagrzanym do 190 st
Smacznego !
ps. Trzeba się będzie zabrać za jakiegoś pączka bo przecież tłusty czwartek tuż tuż :)
ps. Trzeba się będzie zabrać za jakiegoś pączka bo przecież tłusty czwartek tuż tuż :)
Wygląda smacznie! :)
OdpowiedzUsuńDziękuję :)
Usuńwygląda świetnie!
OdpowiedzUsuńDziękuję :)
OdpowiedzUsuńCzy mąka w przepisie ma być owsiana i otręby też?
OdpowiedzUsuńMąkę dałam zwykłą :) otręby wg uznania, ja miałam górskie
Usuń