zakwas na żur
Wiem , wiem - dzisiaj już każdy żur będzie jadł, a ja dopiero podaję przepis na zakwas. Ale jak mogłabym podać przepis, którego nie wypróbowałam. No nie potrafię :) A żur z tego zakwasu powstał dopiero wczoraj :)
Smakuje inaczej ... niż te z torebki - no ale to chyba naturalne - skoro jest naturalny :)
Najważniejsze że R smakował - dużo przypraw i jest pycha.
Składniki:
- 10 łyżek mąki (najlepiej żurkowej)
- 3 ząbki czosnku
- ½ łyżeczki kminku
- 1 łyżka majeranku
- liść laurowy
- 500 ml letniej wody
Przygotowanie:
- mąkę zalać ciepłą wodą
- dodać czosnek i przyprawy
- dokładnie wymieszać
- odstawić w ciepłe miejsce na 3 - 4 dni (u mnie stał dłużej ale co tam)
- codziennie przemieszać
I dzień
VII dzień (trochę postał ;) )
Komentarze
Prześlij komentarz
zostaw po sobie ślad :)