pierogi ze szpinakiem

Pierogi uwielbiam, ze szpinakiem jest trochę gorzej. Ale po kilku przygodach i próbach, wersja z czosnkiem i serem feta jest dla mnie wersją doskonałą. Więc dlaczego nie wykorzystać tego jako farszu do pierogów :)



Składniki:
 na ciasto
  •  400 g mąki
  • szklanka gorącej wody
farsz
  • mrożony szpinak 
  • czosnek (kilka ząbków do smaku)
  • ser feta (pół opakowania)

Przygotowanie:

  • wyrobić ciasto
  • szpinak podsmażyć na patelni z odrobiną masła
  • dodać posiekany czosnek
  • dodać pokrojony w kostkę ser feta
  • doprawić do smaku solą
  • poczekać aż szpinak odparuje z wody
  • ciasto cienko rozwałkować, wykrawać kółka 
  • do każdego kółka nakładać łyżeczkę farszu
  • skleić brzegi wg upodobania
  • gotować w lekko osolonej wodzie do momentu wypłynięcia 
  • podawać no z cebulką 


Smacznego !

Komentarze

  1. Szpinak - kocham
    Muszę wypróbować takie pierogi ze szpinakiem.
    Twoje wyglądają bardzo kusząco.

    OdpowiedzUsuń
  2. Świetne. Uwielbiam szpinak

    OdpowiedzUsuń
  3. Szpinak i feta to połączenie idealne, chociaż od niedawna zamiast faty używam sera Bałkańskiego(np.z lidla), jest trochę mniej słony i delikatniejszy:)

    OdpowiedzUsuń

Prześlij komentarz

zostaw po sobie ślad :)

Najczęściej wyszukiwane przepisy :)