pierogi ze szpinakiem
Pierogi uwielbiam, ze szpinakiem jest trochę gorzej. Ale po kilku przygodach i próbach, wersja z czosnkiem i serem feta jest dla mnie wersją doskonałą. Więc dlaczego nie wykorzystać tego jako farszu do pierogów :)
Składniki:
na ciasto
- 400 g mąki
- szklanka gorącej wody
- mrożony szpinak
- czosnek (kilka ząbków do smaku)
- ser feta (pół opakowania)
Przygotowanie:
- wyrobić ciasto
- szpinak podsmażyć na patelni z odrobiną masła
- dodać posiekany czosnek
- dodać pokrojony w kostkę ser feta
- doprawić do smaku solą
- poczekać aż szpinak odparuje z wody
- ciasto cienko rozwałkować, wykrawać kółka
- do każdego kółka nakładać łyżeczkę farszu
- skleić brzegi wg upodobania
- gotować w lekko osolonej wodzie do momentu wypłynięcia
- podawać no z cebulką
Smacznego !
Szpinak - kocham
OdpowiedzUsuńMuszę wypróbować takie pierogi ze szpinakiem.
Twoje wyglądają bardzo kusząco.
Klaudia spróbuj - polecam :)
UsuńŚwietne. Uwielbiam szpinak
OdpowiedzUsuńdzięki wielkie :)
Usuńwyglądają bajecznie ;d
OdpowiedzUsuńdziękuję :)
UsuńSzpinak i feta to połączenie idealne, chociaż od niedawna zamiast faty używam sera Bałkańskiego(np.z lidla), jest trochę mniej słony i delikatniejszy:)
OdpowiedzUsuńspróbuję następnym razem :)
Usuń