babka babuni z kuchni śląskie
Lubię eksperymentować i odnajdywać nowe przepisy.
Teraz w ruch poszła książka, którą dostałam od Babci "Kuchnia śląska" i przepis "babka babuni".
Składniki:
Przygotowanie:
Smacznego :)
Teraz w ruch poszła książka, którą dostałam od Babci "Kuchnia śląska" i przepis "babka babuni".
Składniki:
- 300 g mąki
- 100 g margaryny lub masła
- 300 g cukru pudru
- 3 jaja
- proszek do pieczenia (dałam trochę więcej niż łyżeczkę)
- 1/2 szklanki mleka
Przygotowanie:
- wszystkie składniki (z wyjątkiem margaryny) wymieszać w misce
- gdy ciasto jest dość gładkie, dodać letnią margarynę i dobrze wyrobić
- piec w okrągłej formie z kominkiem w środku (w temp ok 180-200 st ok 1 h)
No i żeby nie było tak słodko i uroczo - nie zawsze wszystko wychodzi tak jak powinno. Baba przykleiła mi się do foremki :( Ale zawsze jest wyjście z sytuacji - odkroiłam dół baby, który teraz oto stał się babą :)
Babę polałam polewą czekoladową :)
Smacznego :)
Komentarze
Prześlij komentarz
zostaw po sobie ślad :)