domowa biała kiełbasa
Pewnie większość z Was szykuje teraz specjały do koszyczka.
Ja sama zaraz zabieram się za ucieranie baby i malowanie jajek.
Może jednak część z Was namówi się jeszcze na przygotowanie białej kiełbasy.
Przepis pochodzi ze strony lepszego smaku
Kiełbasę próbowałam na zimno i na gorąco (jeszcze lepiej). Znajdzie się również w żurku :)
Składniki:
Przygotowanie:
Smacznego !
Ja sama zaraz zabieram się za ucieranie baby i malowanie jajek.
Może jednak część z Was namówi się jeszcze na przygotowanie białej kiełbasy.
Przepis pochodzi ze strony lepszego smaku
Kiełbasę próbowałam na zimno i na gorąco (jeszcze lepiej). Znajdzie się również w żurku :)
Składniki:
- 1 kg ładnego, chudego schabu karkowego
- 2-4 ząbki czosnku
- 1 łyżeczka majeranku
- 1/2 łyżeczki tymianku
- szczypta kminku
- sól i pieprz
- 1 łyżeczka soli peklującej
- gaza
- warzywa (marchew, pietruszka, seler, por)
- ziele angielskie, pieprz
Przygotowanie:
- schab zmielić
- dodać łyżeczkę soli
- doprawić do smaku czosnkiem, tymiankiem, majerankiem, solą i pieprzem
- dokładnie wymieszać na jednolitą masę
- z gazy wyciąć prostokąty, na środku gazy umieścić mięso w formie walca ;) i zawijamy w gazę (ja zrobiłam 10 kiełbasek - różnej wielkości)
- Płaski rondel (u mnie duży garnek) napełnić do połowy wodą, wrzucić obrane i pokrojone jarzyny (marchew, pietruszka, seler, por) oraz przyprawy (ziele angielskie, liść laurowy, ziarenka pieprzu) i zagotować.
- Doprawić do smaku solą.
- Do gorącego wywaru włożyć zrolowane i zawinięte w gazę białe kiełbaski i całość gotować na wolnym ogniu przez 30-40 minut (kiełbaski powinny być całkowicie zanurzone w płynie).
- Po tym czasie zestawić z ognia, a kiełbaski pozostawić w wywarze do całkowitego ostygnięcia.
Smacznego !
Ja już koszyczek mam naszykowany :)
OdpowiedzUsuńKiełbaska wyśmienita musi być bo wygląda pięknie.
Klaudia my koszyczek dopiero szykujemy :)
UsuńA kiełbaska - warto spróbować bo rewelacja :)
Wesołych Świąt :)
też mam domową kiełbaskę ;d
OdpowiedzUsuńno i rewelacja :)
Usuń