chleb owsiany
Zapach chleba w domu to jest to co uwielbiam.
Dlatego szybki przepis na szybki chleb owsiany - oczywiście ze strony Ewci- Ewcia Ty to wiesz, że zawsze wychodzi przepyszne pieczywo :)
wszystko za Ewcią - moje zmiany na kolorowo
Składniki:
- 300 g mąki pszennej - użyłam typ 405
- 200 g mąki pszennej pełnoziarnistej - użyłam tylko 405
- 440 ml mleka - dałam 1,5 % (bo tylko takie używam) dałam 3 %
- 10 łyżek płatków owsianych błyskawicznych
- 2 łyżki cukru trzcinowego
- 1 kopiasta łyżka soli
- 4 łyżeczki suszonych drożdży dałam 30 g świeżych (bo tyle wpadło do miski ;) )
Przygotowanie:
- wymieszać mąki, drożdże, sól, cukier w jednej misce
- mleko zagotować, dodać do niego płatki, wymieszać, zostawić na 2-3 minuty
- zrobić wgłębienie w mące, wlać mleko z płatkami i dokładnie wymieszać
- odstawić do wyrośnięcia na 40-60 minut
- po tym czasie ciasto delikatnie wyrobić ręką, uformować okrągły bochenek i ułożyć w formie wysmarowanej olejem i posypanej płatkami owsianymi
- zostawić do wyrośnięcia na 20 minut, z wierzchu delikatnie zmoczyć wodą - ja po prostu mokrymi rękoma wygłaskałam mój bochenek i posypać płatkami owsianymi
- wstawić do nagrzanego piekarnika do 230 stopni, pieczenie góra-dół i piec tak 15 minut, następnie zmniejszyć do 190 stopni i piec kolejne 30-40 minut
- po tym czasie wyjąć z piekarnika, odczekać chwilę, wyjąć z formy i studzić na kratce
Bochenek jest już wspomnieniem ;)
Smacznego !
Domowe wypieki są najlepsze
OdpowiedzUsuńojjj taak :)
UsuńJuż długo chodzi za mną domowy chlebek :) Czas najwyższy się skusić, bo przepis wydaje się ciekawy :)
OdpowiedzUsuńLuizjana polecam :)
UsuńA wiesz, że dawno go nie piekłam?;) Ostatnio tatterowiec i orkiszowy rządzą, o bułkach nie wspomnę;) Pięknie upieczony!
OdpowiedzUsuńPozdrawiam serdecznie!
ja właśnie teraz go odnalazłam :) bo na razie piekę różne żeby znaleźć swoje ulubione przepisy :) ten jest jak zwykle jednym z nich :) !
UsuńPozdrawiam :)