Drożdżówki z serem - Thermomix
Wspólnie z R lubimy od czasu do czasu zjeść drożdżówki. Ponieważ lubię podejmować nowe wyzwania, spróbowałam upiec je sama. Pomysł padł na nadzienie serowe i serowo truskawkowe.
Składniki:
ciasto
70 g drożdży
120 g cukru
3 MT mleka
600 g mąki
1 jajko
1 żółtko
5 łyżek oleju
1 łyżeczka soli
1 jajko do posmarowania drożdżówek
masa serowa
500 g sera
2 żółtka
1 cukier wanilinowy
6 łyżek cukru
Wykonanie:
Drożdże, cukier i mleko wymieszać - czas 40 sek. temp. Varoma, obr. poz. 2. Następnie dodać jajo i żółtko, mąkę, olej i sól - wyrabiać przez 3 minuty, obr. poz. Interwał. Ciasto podzielić na dwie części albo i więcej kawałków - w zależności jak duże drożdżówki chcemy - my preferujemy małe :)
Następnie przygotowujemy masę serową - do naczynia włożyć pokruszony ser i pozostałe składniki - wymieszać przez ok. 30 sek, obr. poz. 4 (do uzyskania jednolitej masy).
Ciasto rozwałkować, posmarować masą serową, zwinąć jak struclę i pokroić na kilkucentymetrowe drożdżówki. Pozostawić do wyrośnięcia na ok 20 min. Po tym czasie posmarować drożdżówki roztrzepanym jajkiem i piec ok 25 minut w piekarniku nagrzanym do 180 stopni.
Składniki:
ciasto
70 g drożdży
120 g cukru
3 MT mleka
600 g mąki
1 jajko
1 żółtko
5 łyżek oleju
1 łyżeczka soli
1 jajko do posmarowania drożdżówek
masa serowa
500 g sera
2 żółtka
1 cukier wanilinowy
6 łyżek cukru
Wykonanie:
Drożdże, cukier i mleko wymieszać - czas 40 sek. temp. Varoma, obr. poz. 2. Następnie dodać jajo i żółtko, mąkę, olej i sól - wyrabiać przez 3 minuty, obr. poz. Interwał. Ciasto podzielić na dwie części albo i więcej kawałków - w zależności jak duże drożdżówki chcemy - my preferujemy małe :)
Następnie przygotowujemy masę serową - do naczynia włożyć pokruszony ser i pozostałe składniki - wymieszać przez ok. 30 sek, obr. poz. 4 (do uzyskania jednolitej masy).
Ciasto rozwałkować, posmarować masą serową, zwinąć jak struclę i pokroić na kilkucentymetrowe drożdżówki. Pozostawić do wyrośnięcia na ok 20 min. Po tym czasie posmarować drożdżówki roztrzepanym jajkiem i piec ok 25 minut w piekarniku nagrzanym do 180 stopni.
To tylko połowa z wyrobów.
Oczywiście w mojej kuchni nic nie może się zmarnować więc powstały również bezy
co znacza 40 sek, temp Varoma? Nagrzewasz do tej temperatury i mieszasz 40 sekund czy wciskasz Varoma i ustawiasz na 40 sek? Jak to rozumieć?
OdpowiedzUsuńWciskam varoma i ustawiam na 40 sekund
UsuńPrzepis najlepszy z najlepszych Dziękuję:)oczywiście polecam
OdpowiedzUsuńdziękuję :)
UsuńBardzo pyszne sa te drozdzowki, juz trzeci raz sa pieczone.
OdpowiedzUsuńDziekuje bardzo...pozdrawiam
Dziękuję bardzo :) cieszę się, że się przydaje :)
UsuńPozdrawiam serdecznie :)