zapiekanka warzywna
Dzisiaj przywitała nas piękna pogoda. I w związku z tym na obiad będzie coś pożywnego z warzywami. Ponieważ pora roku zapewnia nam dostęp do warzyw na okrągło, trzeba to wykorzystywać.
Zapiekanka, bo o niej mowa, nadaje się do jedzenia na ciepło i na zimno.
Składniki:
cukinia
ziemniaki
kukurydza
papryka (żółta i czerwona - znowu nie mam zielonej)
pieczarki
ser feta
ser mozzarella
opcjonalnie parówka, szynka czy kurczak
sos:
jajko
mleko
śmietana
Przygotowanie
Cukinię i ziemniaki kroimy w plastry. Pieczarki i paprykę kroimy w kostkę. W naczyniu żaroodpornym układamy cukinię, następnie ziemniaki, kukurydzę, paprykę i pieczarki. I tak następna warstwa. Kończymy warstwą z cukinii i serem mozzarella. Opcjonalnie możemy dodać parówkę pokrojoną w kostkę, szynkę czy kurczaka. Posypujemy wszystko jarzynką.
Sos : jajko mieszamy z mlekiem i śmietaną. Doprawiłam jeszcze papryką ostrą i słodką. Zalewamy zapiekankę.
Pieczemy w temp. 200 stopni ok 30 minut.
Zapiekanka, bo o niej mowa, nadaje się do jedzenia na ciepło i na zimno.
Składniki:
cukinia
ziemniaki
kukurydza
papryka (żółta i czerwona - znowu nie mam zielonej)
pieczarki
ser feta
ser mozzarella
opcjonalnie parówka, szynka czy kurczak
sos:
jajko
mleko
śmietana
Przygotowanie
Cukinię i ziemniaki kroimy w plastry. Pieczarki i paprykę kroimy w kostkę. W naczyniu żaroodpornym układamy cukinię, następnie ziemniaki, kukurydzę, paprykę i pieczarki. I tak następna warstwa. Kończymy warstwą z cukinii i serem mozzarella. Opcjonalnie możemy dodać parówkę pokrojoną w kostkę, szynkę czy kurczaka. Posypujemy wszystko jarzynką.
Sos : jajko mieszamy z mlekiem i śmietaną. Doprawiłam jeszcze papryką ostrą i słodką. Zalewamy zapiekankę.
Pieczemy w temp. 200 stopni ok 30 minut.
Smacznego !
Komentarze
Prześlij komentarz
zostaw po sobie ślad :)