twarogowe knedle z truskawkami
Oj od dłuższego czasu chodziły za mną knedle. Przymiarki już na nie były liczne. Truskawki kilka razy zdążyły zmienić otoczenia - a to lądowały w cieście, a to w koktajlu. Ale postanowione - robimy knedle. Na co R do mnie - rób se sama, ja nie chcę ;p Nie to nie - jedz mielone :)
Przeszukałam blogi w poszukiwaniu inspiracji i sprawdzonego przepisu i znalazłam u Karmelitki
Przeszukałam blogi w poszukiwaniu inspiracji i sprawdzonego przepisu i znalazłam u Karmelitki
Składniki:
- 200 g twarogu (u mnie półtłusty)
- 100 g mąki krupczatki
- 100 g mąki pszennej
- 1 żółtko
- 1/2 szklanki mleka
- truskawki
Przygotowanie:
- Twaróg rozgniatam widelcem, dodaję mąkę, żółtko, a mleka tyle, aby po zagnieceniu ciasta, powstała zwarta masa i składniki dobrze się połączyły.
- Ciasto odrywałam kawałkami z miski, na każdym kawałku kładłam truskawkę i zawinęłam (kulałam), formując knedle. Każda kulka osobno.
- Zagotowałam w garnku wodę z dodatkiem soli i łyżką oliwy.
- Na wrzątek wrzucałam uformowane knedle.
- Gotowałam 3-4 minuty, do momentu wypłynięcia.
- Ponieważ byłam bardzo głodna, to tylko polałam śmietanką.
Proste i szybkie - niebo w gębie!
Smacznego!
porywam :)
OdpowiedzUsuńtak jak pisałam na FB - polecam całym sercem :)
Usuńteż miałam wielką ochotę na takie, ale kiedy na samo wspomnienie o nich zobaczyłam minę męża, to mi się odechciało;)
OdpowiedzUsuńMój też miał minę hmm nie zbyt ciekawą - ale dla samej siebie zrobiłam :)) warto
Usuń