parowańce - pampuchy - kluski drożdżowe na parze - Thermomix
Pampuchy (bo tak je nazywała moja Babcia) będą zawsze kojarzyć mi się z wakacjami spędzonymi u Babci. Zawsze co roku Babcia stawała przy garnku nakrytym sitkiem i podawała wielkie kluchy :) Nigdy nie starałam się ich zrobić sama aż do dzisiaj.
Niedzielny obiad nie zawsze musi się równać z rosołem i drugim daniem - u nas będą pampuchy z sosem serowo truskawkowym. Przepis znaleziony w książce "Dobre gotowanie" Thermomix.
Składniki:
2 MT mleka
2 jaja
30 g drożdży
500 g mąki
1 łyżeczka cukru
1/2 łyżeczki soli
(woda potrzebna do zagotowania 700 ml)
Przygotowanie:
Wszystkie składniki wg podanej kolejności włożyć do naczynia i wyrabiać - czas 2 minuty, obr. poz. Interwał. Następnie ciasto rozwałkować na ok 2 cm i jeśli chcemy takie małe pampuchy jak na zdjęciu, to wycinamy krążki miarką MT. Odłożyć do wyrośnięta - ok 20 minut.
Do naczynia wlać wodę i zagotować - czas 7 minut obr a - pozycja Varoma. Po tym czasie włożyć pampuchy na dwa poziomy Varomy - 4 sztuki na dół, na górze 7 sztuk - czas 8 minut, temp. Varoma, obr. poz 1
Teraz pozostaje nam już tylko wybrać z czym zjemy nasze pampuchy.
ps. następnym razem nadzieję je serem białym - truskawką nadziałam dla Małżona - powiedział że bardzo dobre :)
Smacznego !!
Niedzielny obiad nie zawsze musi się równać z rosołem i drugim daniem - u nas będą pampuchy z sosem serowo truskawkowym. Przepis znaleziony w książce "Dobre gotowanie" Thermomix.
Składniki:
2 MT mleka
2 jaja
30 g drożdży
500 g mąki
1 łyżeczka cukru
1/2 łyżeczki soli
(woda potrzebna do zagotowania 700 ml)
Przygotowanie:
Wszystkie składniki wg podanej kolejności włożyć do naczynia i wyrabiać - czas 2 minuty, obr. poz. Interwał. Następnie ciasto rozwałkować na ok 2 cm i jeśli chcemy takie małe pampuchy jak na zdjęciu, to wycinamy krążki miarką MT. Odłożyć do wyrośnięta - ok 20 minut.
Do naczynia wlać wodę i zagotować - czas 7 minut obr a - pozycja Varoma. Po tym czasie włożyć pampuchy na dwa poziomy Varomy - 4 sztuki na dół, na górze 7 sztuk - czas 8 minut, temp. Varoma, obr. poz 1
Teraz pozostaje nam już tylko wybrać z czym zjemy nasze pampuchy.
ps. następnym razem nadzieję je serem białym - truskawką nadziałam dla Małżona - powiedział że bardzo dobre :)
Smacznego !!
uwielbiam:)! i równeiż z musem truskawkowym
OdpowiedzUsuńPiotrek zastanawiam się z jakim jeszcze sosem można zrobić :) mięsny gulasz mi pasuje, a może grzybowy ? muszę wypróbować - a jest na czym :) Pampuchy są bardzo sycące :) Pozdrawiam :)
UsuńPyszne są z sosem bananowym lub z sosem mięsnym jako knedle (z mniejszą ilością cukru )
OdpowiedzUsuńbananowy powiadasz:>
Usuńmoja mama polewala truskawkowym sosem, ale ja zrobilam takie
OdpowiedzUsuńhttp://sliwkawegierka.pl/pampuchy-parowance-bulki-parze/
Co to jest 2 MT. Mleka? Co to za miara??
OdpowiedzUsuńTo jest miara miarki w Thermomix. MT to 100 ml
Usuń