pulpety w sosie koperkowym
Byliśmy wczoraj z Rodzinką na basenie - po dwóch godzinach wypoczywania, pływania i moczenia w wodzie, człowiek głodnieje. A w domu lodówka praktycznie pusta. Szybka burza mózgów i pomysł na obiad powstał w momencie - ja miałam ochotę na szybkie danie, a szybkie jest cokolwiek z mielonego mięsa. Padło na pulpety. Miał być sos pomidorowy, a R wymyślił koperkowy :)
Składniki:
- 0.5 kg mięsa mielonego
- czerstwa bułka
- jajko
- przyprawy
- śmietana
- koperek
- kostka rosołowa
Przygotowanie:
- Bułkę moczymy w wodzie lub mleku.
- Odsączamy z nadmiaru płynu i dodajemy do mięsa mielonego.
- Do masy dodajemy jajko, przyprawy (jarzynka, pieprz) - wyrabiamy.
- Kulamy kulki (jest takie sformułowanie ? ;) ), obtaczamy w mące i dodajemy do gotującej się wody (do wody wrzucamy kostkę rosołową).
- Gotujemy ok 10-15 minut - po tym czasie pulpety były już gotowe.
- Pozostało nam tylko przygotować sos. Wyjmujemy pulpety z wywaru w którym się gotowały. Dodajemy do niego pęczek posiekanego koperku, zagęszczam mąką i śmietaną. Zagotowujemy i gotowe.
Komentarze
Prześlij komentarz
zostaw po sobie ślad :)