zupa meksykańska
Ponieważ czasami nie ma czasu na dwa dania (albo i ochoty) i w takie dni lubię dania jednogarnkowe, które są bardzo pożywne. Do ulubionych przez mojego Małżona należy zupa meksykańska.
Proste danie, gotowe w bardzo krótkim czasie, a dla głodomora jak najbardziej idealne :)Składniki:
- dwie cebule
- 0,5 kg mięsa mielonego
- puszka groszku
- puszka kukurydzy
- puszka fasoli czerwonej
- dwie papryki: żółta i najlepiej zielona - choć ja miałam czerwoną - chodzi o walory kolorystyczne :-)
- dwie pieczarki
- koncentrat pomidorowy
- dwie puszki pomidorów (ja miałam swoje ze słoików)
- przyprawy: meksykańska, papryka słodka i ostra, curry, chili, jarzynka i jeszcze jakie nam wyobraźnia poda
Przygotowanie:
- Cebulę kroimy w kostkę i podsmażamy na oleju.
- Do gotowej cebuli dodajemy mięso mielone - podsmażamy.
- Następnie dodajemy wszystkie pozostałe składniki (tak, tak ,wrzucamy je jak leci :o) )
- Na końcu dodajemy przyprawy i pozostaje tylko czekać i od czasu do czasu wymieszać.
Nam najbardziej smakuje z chlebem z masłem - nie wiem dlaczego ;-)
Jeśli dodamy mniej pomidorów wyjdzie nam coś na zasadzie chili con carne - co się również nadaje idealnie do farszu: lasagne, cannelloni czy muszelek. Pamiętajcie nic się nie marnuje :)
Smacznego !!
Komentarze
Prześlij komentarz
zostaw po sobie ślad :)