wafle z powidłami śliwkowymi

Gdy ma się ochotę na coś słodkiego, ale do końca nie jesteśmy przekonani co to ma być ... zawsze mogą to być wafle. A do wafli nadzień tyle ile osób zapytanych. U nas czas na przetwory świeże, więc te z przed lat można wykorzystać jeśli jeszcze uchowały się w szafce. A powidła śliwkowe nie wiem jak, ale się uchowały. Stąd pomysł na połączenie słodkich wafli z lekko kwaskowatymi powidłami. Połączenie idealne, ale jeden minus. Jeśli ktoś nie lubi bardzo nasączonych wafli, to te nie będą dla niego. Te są mięciutkie.



Składniki:
  • opakowanie dużych wafli
  • 2 średnie słoiczki powideł śliwkowych - domowej roboty najlepsze

Przygotowanie:
  • wafle przekładamy dokładnie jeden po drugim powidłami śliwkowymi  - do ostatniego kawałka
  • całość przykrywamy ściereczką lub papierem do pieczenia i kładziemy obciążenie - najlepiej garnek z wodą
  • odstawiamy na kilka godzin
  • kroimy w trójkąty lub romby 
  • przechowujemy najlepiej w lodówce




Miśka oczywiście robiła test na żywo :)


Smacznego !

Komentarze

  1. Z tego co sie orientuję to na prawdę bardzo smaczne sa także te powidła https://www.herbapol.com.pl/produkt/powidla-sliwkowe od Herbapolu. Jakiś czas temu je kupowałam i na prawde moim zdaniem smakują świetnie. Wydaje mi się, że na prawdę warto ich spróbować jeśli nie macie czasu zrobić własnych, a na pewno będą także dobrym dodatkiem do takiego ciasta :)

    OdpowiedzUsuń

Prześlij komentarz

zostaw po sobie ślad :)

Najczęściej wyszukiwane przepisy :)