sok z jeżyn - przetwory
Jeżyny również obrodziły w tym roku. Pierwsze już zebrane czekały w lodówce. Nie miałam za bardzo pomysłu co z nimi zrobić. Chociaż nie powiem, najbardziej za nami wino chodzi. Ale to może na kolejną zbiórkę. Tym razem już dłużej z decyzją nie mogłam poczekać i stąd szybka decyzja - robię sok. Sok będzie idealny do wody czy herbaty. Nie lubię jednak jak cokolwiek się marnuje, więc z tego co zostało po zrobieniu soku zrobiłam dżem :-) Tym bardziej chętniej skorzystałam z Thermomixa, który bardzo ułatwił mi zadanie.
Z podanego przepisu wyszły 3 małe słoiczki (po koncentracie) soku.
Składniki:
- 800 g jeżyn
- 250 g wody
- 300 g cukru
Przygotowanie:
- do naczynia miksującego wlać wodę
- na naczynie postawić przystawkę Varoma i umieścić w niej jeżyny, które należy zasypać cukrem - uważając przy tym żeby nie zasypać wszystkich dziurek w naczyniu :) - naczynie przykryć - czas 16 min/Varoma/obr 2
- na 6-5 min przed końcem zmniejszyć temp do 100 st
- gorący sok przelej do słoiczków, zamknij szczelnie i odłóż do góry dnem pozostawiając do wystygnięcia
Na zdrowie !
Jezyny zostaly na gorze, zasypane cukrem, nieco soku skapnęlo do wody w naczyniu... to ma byc sok??
OdpowiedzUsuń0haeclavPti_su1988 Jose Mcnamara https://wakelet.com/wake/K8cFKhbNfLxDmNQ0EXOCY
OdpowiedzUsuńtairepalan
itsiVtrah_ga-Murfreesboro Tiffany Cannon Bandicam
OdpowiedzUsuńKerish Doctor
Yandex browser
reufurmager