koncentrat pomidorowy

Pomidorowy sezon w pełni. Lima pachną już cudnie i są idealne na przetwory. Dlatego jedną porcję już przerobiłam - ok 10 kg, ale poprosiłam Tatę o jeszcze jedną :) Jakoś tak pomidory u nas idą, dlatego wolę mieć większą partię na zimę. 

Kolejną odsłoną po keczupach i przecierach jest koncentrat. Właściwie robi się go w ten sam sposób co przecier - tylko zdecydowanie dłużej :) 




Składniki:
orientacyjnie na 1 kg (jak 2 kg to po łyżeczce)
  • 1 kg pomidorów
  • 1/2 łyżeczki cukru
  • 1/2 łyżeczki soli

Przygotowanie:
  • pomidory sparzyć i obrać ze skórki
  • pokroić na mniejsze kawałki i przełożyć do garnka  o grubym dnie
  • po ok 40 min gdy będą miękkie zmiksować
  • dodać sól i cukier do smaku i dalej gotować około 2-3 godziny, tak aby koncentrat nabrał odpowiedniej gęstości
  • gorące przekładać do czystych słoików i odwrócić do góry dnem pozostawiając do wystygnięcia 
na Thermomix
  • pomidorów nie obierać, pokroić w mniejsze kawałki i włożyć do naczynia miksującego 
  • gotować 15 min/Varoma (ew 100 st)/obr 3 z założonym koszyczkiem na pokrywie
  • po tym czasie zmiksować - czas 20 s / obr 10
  • dodać sól i cukier i gotować czas ok 40 min/ Varoma (ew 100 st)/ obr 2
  • po tym czasie sprawdzić gęstość koncentratu - jeśli wystarczająca przelać do słoiczków i odwrócić je do góry dnem pozostawiając do wystygnięcia - jeśli chcemy żeby zgęstniał jeszcze dogotowujemy - czas zależy od nas, ale 15 min chyba będzie wystarczający :) 



w związku z tym, że właścicielka tych rączek uwielbia pomidorową i makaron w sosie pomidorowym - mogę w kuchni siedzieć długo byleby mieć zapas na zimę :) 



Smacznego !

Komentarze

Prześlij komentarz

zostaw po sobie ślad :)

Najczęściej wyszukiwane przepisy :)