dżem z jeżyn - przetwory
Tak jak mówiłam , tak zrobiłam. Z tego co pozostało po przygotowaniu soków, zrobiłam dżem. A że nie miałam żel fixu, to użyłam żelatyny. W słoiczku dżem jeszcze nie zgęstniał na maksa, ale zostawiłam łyżeczkę, którą nakładałam do słoiczków i pięknie zastygła, więc jestem bardzo dobrej myśli.
z przepisy powstały dwa małe słoiczki po koncentracie.
Składniki:
- pozostałe owoce po przygotowaniu soku - przepis tutaj
- 1/2 łyżeczka żelatyny
- ewentualnie cukier - gdy dla kogoś będzie nadal mało słodkie
Przygotowanie:
- do naczynia miksującego włożyć owoce
- na naczynie postawić koszyczek i zagotować czas 10 min/Varoma/obr 2 - w połowie czasu dodać żelatynę
- dżem zmiksować - czas 30 s / obr 8-9
- przesiać dokładnie przez sitko - tak aby nie było żadnej pesteczki
- gorący dżem przełożyć do słoiczków, zamknąć szczelnie i odłożyć do góry dnem pozostawiając do wystygnięcia
Smacznego !
Komentarze
Prześlij komentarz
zostaw po sobie ślad :)