rolada malinowa
Ostatnio z Mamą uwielbiamy piec rolady. Są delikatniejsze i szybko się robią. Piekarnik działa dosłownie kilka minut a mamy ciasto, które zadowoli każde podniebienie. Tym razem Mama przyszła do mnie z przepisem wyciętym z gazety. Wszystkie składniki w domu były, więc zajęłyśmy się tym od razu. Przepis w trakcie lekko modyfikowany, ponieważ masa nie była taka jakiej się spodziewałyśmy ;-)
Mała sugestia po upieczeniu - ser biały mimo naszych modyfikacji jest mocno wyczuwalny (grudki). Dla jednych to na plus, dla nas do zmiany. Kolejnym razem będzie ser z kubełka lub biały kilkurotnie mielony.
Składniki:
- 3 jaja
- 150 g cukru
- 1 łyżeczka proszku do pieczenia
- 100 g mąki
- 250 g malin
- sól
- 150 g mascarpone
- 500 g twarogu - zmielonego
- 2 opakowania śmietan fixu
- 1 opakowanie cukru waniliowego
- 150 g śmietany kremówki
- cukier puder do oprószenia
Przygotowanie:
- białka ubić na sztywno ze szczyptą soli i 75 g cukru
- kolejno dodawać żółtka i porcjami wsypywać mąkę przesianą z proszkiem do pieczenia
- ciasto delikatnie wymieszać łyżką
- przelać na blachę do pieczenia wyłożoną papierem - stworzyć prostokąt (można też jak w przepisie przelać do blachy 32x39 cm)
- wstawić do piekarnika rozgrzanego do 175 st i piec przez ok 10 min
- biszkopt przełożyć na ściereczkę i razem z nią zrolować - pozostawić do wystudzenia
- serek mascarpone wymieszać z twarogiem (ja miałam zwykły więc zmiksowałam mikserem jednak masa była zbyt sucha więc dodałam śmietankę)
- dodać zagęstnik do śmietany, 75 g cukru i cukier waniliowy (tak nie wanilinowy)
- ubić wszystko na puszysty krem - tu mi właśnie nie wyszło ;)
- trochę malin pozostawić do dekoracji- resztę dorzucić do masy serowej i delikatnie wymieszać
- wystudzony biszkopt rozwinąć
- posmarować kremem pozostawiając wolne brzegi i zrolować
- roladę włożyć do lodówki na min godzinę
Smacznego !
Komentarze
Prześlij komentarz
zostaw po sobie ślad :)