cukinia w cieście naleśnikowym
Ostatnimi czasy czasu coraz mniej. A to po pracy poszukiwania wyprawki dla przedszkolaka - gdzie ja znajdę fartuszek do malowania z długim rękawkiem ;-) A to na działkę trzeba podjechać zerwać plony bo obrodziło. A to po prostu z Młodą dłużej zostać na dworze. Jednak przy okazji zebrania plonów z działki, kilka mniejszych cukinii zerwaliśmy. I stąd pomysł na coś innego,a le wypróbowanego przez innych. Mój Tato mówi, że to najlepsze chipsy hehehe A ja że najlepsze rozwiązanie na cukinię - idealne do pracy nawet gdy nie mamy gdzie podgrzać sobie jedzenia. Następna porcja będzie w wersji na ostro, na prośbę Taty.
Składniki:
- 2 małe cukinie
- 1 szklanka mleka
- 1 szklanka mąki
- 1 jajo
- sól i pieprz do smaku
- olej do smażenia
Przygotowanie:
- cukinie myjemy i kroimy w paski
- z mąki. mleka i jaja przygotowujemy ciasto - doprawiamy odrobiną soli i pieprzem
- plastry cukinii maczamy w cieście (wkładałam po kilka do ciasta i wyławiałam :) ) i smażymy na mocno rozgrzanej patelni na złoty kolor z obu stron
- jemy na ciepło (uwaga wciąga) lub na zimno jako przekąska
podobno z keczupem smakuje jeszcze lepiej ;)
Smacznego!
Komentarze
Prześlij komentarz
zostaw po sobie ślad :)