przetwory - przecier pomidorowy
Przetwory czas zacząć. No może nie pierwsze w tym roku, ale jednak jedne z pierwszych w tym roku na blogu. Pomidory trochę obrodziły, ale jakaś zaraza zabiera je nam powoli. Stąd pomysł, aby zostawić sobie kilka na przetwory. Ponieważ ten kilka to było kilka kg, to postawiłam jedną część przeznaczyć na przecież pomidorowy. Idealny na zupę w jesienne lub zimowe dni.
Składniki:
- 1 kg pomidorów
- 1/2 łyżeczki soli
- 1/2 łyżeczki cukru
Przygotowanie:
- pomidory naciąć i zalać gorącą wodą, aby łatwiej było zdjąć skórki
- obrane pomidory włożyć do naczynia miksującego i zmiksować - czas 30 s /obr 7-8
- dodać sól i cukier - zagotować czas 30 min /Varoma/ obr 1 - zamiast miarki położyć koszyczek - UWAGA gdy podczas gotowania pomidory będą uciekać z naczynia miksującego, zmniejszyć temp do 100 - 90 st
- po tym czasie przecier raz jeszcze zmiksować - czas 1 min/ obr 8-9
- gorący przecież przełożyć do wyparzonych słoików, szczelnie zamknąć i obrócić do góry dnem
- pozostawić do wystygnięcia
Smacznego !
Zdecydowanie do zrobienia w sierpniu! Zapraszam do dodania przepisu do mojej akcji Warzywa psiankowate 2017 :)
OdpowiedzUsuń:)
Usuń