pasztet z cukinii z boczkiem
Cztery lata temu, przepis na pasztet z cukinii pojawił się na blogu. W tym roku cukinia ponownie obrodziła i też zastanawiam się nad różnym jej zastosowaniem. Tym razem podstawowy przepis lekko zmodyfikowałam i dodałam boczek. Delikatnie obsmażyłam, ale już wiem, że następnym razem jednak zrobię z niego większe skwarki :)
Składniki:
- 1 bardzo duża cukinia
- 2 marchewki
- 1 cebula
- 3 jaja
- 125 g boczku surowego
- 1 ząbek czosnku
- przyprawy do smaku - sól, pieprz, papryka słodka
- bułka tarta
Przygotowanie:
- cukinię ścieramy na tarce o grubych oczkach - solimy i czekamy aż puści soki - odciskamy
- na patelni podsmażamy boczek pokrojony w kostkę - studzimy
- cebulę kroimy w kostkę
- do miski wkładamy dobrze odciśniętą cukinię, cebulę i boczek
- dodajemy jaja i przyprawy - dokładnie mieszamy
- dodajemy stopniowo bułkę tartą mieszając - tak aby zawiązać masę
- przekładamy do keksówki - średnia będzie idealna na taki wysoki pasztet - można w prostokątnej jeśli chcemy mieć niski pasztet
- pieczemy ok 1 h w piekarniku rozgrzanym do ok 190 st
Smacznego !
pychotka mi wyszła dzięki")
OdpowiedzUsuńNa zdrowie :)
Usuń