paprykarz z tuńczykiem by Asia
W pracy chodzi między nami przepis na paprykarz z tuńczykiem. Przepis jest na znaczną ilość słoiczków, więc na dzień dobry przygotowałam z połowy porcji. No mniej więcej - bo części składników nie da się dokładnie podzielić na pół.
Miałam pomidory swoje (przetwory jeszcze z zeszłego roku) i niedokładnie odsączyłam - błąd :) Moim zdaniem należy dokładnie odsączyć pomidory, ale na początek je trochę same poddusić, żeby odparował nadmiar wody. I marchewkę zetrę na małych oczkach, albo pół na pół.
W smaku jeszcze coś muszę dodać, ale to już na drugi sort.
Składniki:
podam cały przepis - mi z połowy wyszły 6 słoików
- 3 kg pomidorów bez skóry
- 1 kg marchwi
- 1 kg cebuli
- 5 puszek tuńczyka w sosie własnym
- 4 woreczki ryżu
- 1 szklanka oleju
- 1 łyżka soli
- 1 łyżka cukru
- 1 łyżeczka ostrej papryki
Przygotowanie:
- cebulę pokroić w kosteczkę i ugotować (woda musi tylko przykryć cebulę)
- po ugotowaniu zmiksować
- marchew poszatkować
- pomidory pokroić w kostkę i włożyć do dużego (bardzo dużego garnka) razem z cebulą i marchewką
- dodać tuńczyka, ryż (ja wcześniej ugotowałam) i pozostałe składniki
- wymieszać i gotować 1 h (uwaga trzeba od czasu do czasu wymieszać żeby się nie przypaliło ;-) )
- gorący paprykarz przekładamy do słoiczków, zakręcamy i odstawiamy do góry dnem do ostygnięcia
Smacznego !
Komentarze
Prześlij komentarz
zostaw po sobie ślad :)