Przetwory - czekośliwka
Śliwa w tym roku nam zwariowała :) już nie wiem w co je jeszcze zamienić. Powidła już były, to innym razem, ale największym odkryciem jest czekośliwka :) przepyszne smarowidło na kanapki lub do naleśników. Alternatywa zdrowa, ponieważ czuć słodycz czekolady i śliwki. Tylko czas przygotowania ... Tylko 5 h 😜
Składniki:
- 2 kg śliwek
- 400 g cukru
- 1 mleczna czekolada
- 5 łyżek kakao
Przygotowanie:
- śliwki myjemy i kroimy na mniejsze kawałki
- wkładamy do garnka/patelni o grubym dnie i smażymy na małym ogniu przez 4 h od czasu do czasu mieszając
- po tym czasie dodajemy połamaną czekoladę, kakao i cukier i smażymy jeszcze 1 h
- po tym czasie gorące powidła przekładamy do czystych słoików i zakręcamy
- układamy do góry dnem i odstawiamy do ostygnięcia
Smacznego!
Komentarze
Prześlij komentarz
zostaw po sobie ślad :)