nalewka z wiśni
Długo kazała na siebie czekać - co prawda przepisy mówią, że wystarczy tylko 10 dni, ale ja przetrzymałam cały miesiąc. I wiecie co warto było. Przepis jak to na mnie przystało jest prosty i nie wymaga zbytniego wysiłku. Nawet mieszanie zakończyło się po tygodniu i tak stała sobie w kącie zapomniana. Kolor obłędny, smak niesamowity. Zostawiam na tak zwane rodzinne spotkania.
Składniki:
- 1 kg wiśni
- 0,5 l wódki
- ok 0,5 kg cukru
Przygotowanie:
- do dużego słoja (takiego w jakim robi się ogórki małosolne) wsypujemy cukier, umyte i wydrylowane wiśnie i zalewamy wódką
- dokładnie mieszamy drewnianą łyżką i odstawiamy w kąt kuchni na min 10 dni - u mnie stała na blacie znacznie dłużej, a dokładnie miesiąc - po prostu słoja już potrzebowałam
- pamiętajcie o tym, aby chociaż przez tydzień, codziennie mieszać rano i wieczorem - piszę przez tydzień bo po tygodniu już zapomniałam ;)
- przelewamy przez sito do butelek
Z przepisu mamy ok 1 l nalewki plus wiśnie w alkoholu do ciasta lub lodów.
Na zdrowie !
Komentarze
Prześlij komentarz
zostaw po sobie ślad :)