biało czerwona kostka malinowa
Niedzielnie popołudnia to dla mnie idealny czas dla rodziny. A jak spotkania z rodzinką to kawka i ciastko. Najlepiej jeszcze jak ciastko szybko się zrobi i nie trzeba przy nim za dużo stać. I takie właśnie jest ciastko na zimno z malinami. Wystarczą dwie, trzy godziny w lodówce i ciacho gotowe.
Składniki:
- małe opakowanie herbatników
- 2 opakowania galaretki - najlepiej truskawkowej
- małe opakowanie malin
- małe opakowanie śmietanki min 30 %
- opakowanie mascarpone (250 g)
- 300 g jogurtu naturalnego
- 2 łyżeczki żelatyny
Przygotowanie:
- kwadratową tortownicę wyłożyć papierem do pieczenia
- na dnie wyłożyć herbatniki
- galaretkę przygotować zgodnie z przepisem na opakowaniu - można zmniejszyć o 100 ml wodę - odstawić do wystudzenia
- żelatynę rozpuścić w 100 ml gorącej wody i odstawić do wystudzenia
- na herbatniki wyłożyć maliny i zalać galaretką - odstawić na 10 min do lodówki
- śmietankę połączyć z serkiem i jogurtem naturalnym i dokładnie wymieszać
- dodać żelatynę i ponownie dokładnie wymieszać
- masę śmietankową wylać na galaretkę i wstawić ponownie do lodówki na min 2-3 h (można spokojnie na całą noc)
Smacznego !
Minimum pracy a wygląda zjawiskowo :)
OdpowiedzUsuńA jak smakuje 😍
Usuń