biało czerwona kostka malinowa

Niedzielnie popołudnia to dla mnie idealny czas dla rodziny. A jak spotkania z rodzinką to kawka i ciastko. Najlepiej jeszcze jak ciastko szybko się zrobi i nie trzeba przy nim za dużo stać. I takie właśnie jest ciastko na zimno z malinami. Wystarczą dwie, trzy godziny w lodówce i ciacho gotowe.



Składniki:
  • małe opakowanie herbatników
  • 2 opakowania galaretki - najlepiej truskawkowej 
  • małe opakowanie malin 
  • małe opakowanie śmietanki min 30 %
  • opakowanie mascarpone (250 g)
  • 300 g jogurtu naturalnego 
  • 2 łyżeczki żelatyny

Przygotowanie:
  • kwadratową tortownicę wyłożyć papierem do pieczenia 
  • na dnie wyłożyć herbatniki
  • galaretkę przygotować zgodnie z przepisem na opakowaniu  - można zmniejszyć o 100 ml wodę - odstawić do wystudzenia
  • żelatynę rozpuścić w 100 ml gorącej wody i odstawić do wystudzenia 
jak już galaretka stężeje i żelatyna się ostudzi
  • na herbatniki wyłożyć maliny i zalać galaretką - odstawić na 10 min do lodówki
  • śmietankę połączyć z serkiem i jogurtem naturalnym i dokładnie wymieszać 
  • dodać żelatynę i ponownie dokładnie wymieszać
  • masę śmietankową wylać na galaretkę i wstawić ponownie do lodówki na min 2-3 h (można spokojnie na całą noc)





Smacznego !

Komentarze

Prześlij komentarz

zostaw po sobie ślad :)

Najczęściej wyszukiwane przepisy :)