drożdżówka ze śliwkami
Śliwa nam w tym roku oszalała, może tak jak grusza usłyszała, że chyba pora się rozstać i nam to wynagrodziła. Nie wiemy, ale nie sposób tego przerobić. A że to śliwa z tych mega słodkich co to same się w ustach rozpływają to sami możecie sobie wyobrazić, że aż żal nie przerabiać na cokolwiek. A jak przerabiać to prócz przetworów, które właśnie pyrkają na kuchni, najbardziej oczekiwane jest ciasto drożdżowe. Tymczasem zamiast ciasta są drożdżówki. Przez większość uwielbiane, przez Miśkę hmmm no bez śliwek zje 😅 A że w Thermomixie wyrabianie ciasta drożdżowego to chwila, to co weekend ciasta drożdżowe królują u nas.
Składniki:
- 500 g mąki
- 100 g masła
- 300 g mleka
- 2 jaja
- 15 g suchych drożdży
- 80 g cukru
- kilka śliwek pokrojonych na kawałki
kruszonka
- 50 g masła
- 6 łyżek mąki
- 4 łyżki cukru pudru
Przygotowanie:
- do naczynia miksującego włożyć mleko i drożdże - podgrzewać czas 1,5 min / obr 2/ temp. 30 st
- następnie włożyć pozostałe składniki prócz jajek i wyrobić - czas 3 min /Interwał
- dodać jaja i ponownie wyrobić - czas 2 min /Interwał
- przełożyć do dużej miski i odłożyć aby ciasto wyrosło - wyniosłam na taras w słoneczku pięknie urosło :)
- kruszonka - masło, mąkę i cukier łączymy tak aby powstała kruszonka
- piekarnik rozgrzewamy do 180 st
- na blaszce wyłożyć papier do pieczenia
- z ciasta formować bułeczki - takie jakie nam pasują
- na ciasto układamy śliwki i kruszonkę
- wkładamy do rozgrzanego piekarnika - pieczemy ok 25 min
Najlepiej smakują prawie na ciepło ;)
Smacznego !
Komentarze
Prześlij komentarz
zostaw po sobie ślad :)