ciasto kruche z malinami i budyniem czekoladowym
Lato to jest najlepszy czas na ciasto z owocami. Teraz mamy najwięcej możliwości. Czy to na bazarkach czy we własnym ogródku. Marzy mi się malinowy zagajnik, ale na to to jeszcze będę musiała troszeczkę poczekać. Tym czasem korzystam z wysypu malin na straganach i w sklepach. A jak maliny to i wypieki z nimi. Miałam ochotę na ciasto kruche z budyniem i owocami, takie jakie zawsze z Mamą kupowałyśmy w cukierni obok. Zrobiłam coś na podobieństwo, ale że mąki zwykłej nie było to użyłam żytniej a jak ciemne ciasto to i budyń ciemny. I na podobieństwo a w zasadzie przeciwieństwo wyszło to ciasto.
Ja czułam smak mąki żytniej, ale towarzystwo, które zajadało się ciastem nie ;) Stąd nie pomogę, ale mogę powiedzieć tylko jedno - ciasto szybko zniknęło :)
Składniki:
- 2 szklanki mąki żytniej
- 1 szklanka mąki krupczatki
- 1,5 łyżeczki proszku do pieczenia
- 0,5 szklanki cukru
- cukier waniliowy
- 200 g masła
- 3 żółtka
- małe opakowanie malin
- 1 litr mleka
- 2 budynie czekoladowe
Przygotowanie:
- budynie ugotować w mleku zgodnie z przepisem na opakowaniu, odstawić do lekkiego ostygnięcia - uwaga jak macie małego skrytożercę budyniu to trochę go ubędzie, ale wystarczy
- wszystkie składniki kruchego ciasta zagnieść - Thermomix czas 3 min/ obr Interwał
- ciasto podzielić na 2 części - 1 owinąć w folię i włożyć do zamrażalnika
- 2 część wylepić blachę (moja 25*25) i wstawić do lodówki na 10-15 min
- wyciągnąć ciasto z lodówki, wylać nie nie budyń i rozrzucić maliny
- na wierzch zetrzeć pozostałą część ciasta, która była w zamrażalniku, na grubych oczkach
- ciasto piec w piekarniku rozgrzanym do 180 st przez ok 45 min
Najlepiej smakuje na drugi dzień, kiedy budyń stężeje :)
Smacznego !
Przecież budyń w TM robi się mega szybko a zdrowszy niż z paczki
OdpowiedzUsuńNo to można zrobić w TM;)
Usuń