delikatna kasza z warzywami

Sezon na cukinię czas zacząć. Tym razem nasza działka trochę zastrajkowała i plony mniejsze niż spodziewany (ogórki strajk włoski włączyły - wciąż stoją w miejscu 😏), ale cukinia już się pojawiła. Teraz z utęsknieniem czekam na bób, fasolkę i groszek. 

A jak sezon na warzywa, które typowo kojarzą mi się z latem to sezon na lekkie dania. Warzywa lekko zarumienione na patelni i dodatek kaszy wedle każdego uznania - ja jestem fanką bulgur. Potrawka smakuje dobrze zarówno na ciepło i na zimno. Co daje nam doskonałą propozycję na lunch do pracy, nawet gdy nie mamy możliwości podgrzać sobie jedzenia. 



Składniki:
  • mała cukinia żółta
  • mała papryka zielona
  • mała cebula
  • 2 nieduże marchewki 
  • 1/2 szklanki suchej kaszy 
  • sól i pieprz do smaku 
  • łyżeczka masła
  • odrobina wody 

Przygotowanie:
  • cebulę i paprykę pokroić w paski /piórka
  • cukinię i marchewkę pokroić w plastry na skos (ładnie wyglądają :) )
  • na patelni rozgrzewamy łyżeczkę masła i dodajemy cebulę - delikatnie podduszamy
  • dodajemy marchewkę i mieszając smażymy przez kilka minut
  • dodajemy cukinię i paprykę i dodajemy odrobinę wody - tak żeby poddusić warzywa
  • na tym etapie możemy dodać kaszę do dania - lub ugotować osobno w garnuszku
  • doprawiamy do smaku i delikatnie mieszamy




Smacznego !

Komentarze

Prześlij komentarz

zostaw po sobie ślad :)

Najczęściej wyszukiwane przepisy :)