delikatna kasza z warzywami
Sezon na cukinię czas zacząć. Tym razem nasza działka trochę zastrajkowała i plony mniejsze niż spodziewany (ogórki strajk włoski włączyły - wciąż stoją w miejscu 😏), ale cukinia już się pojawiła. Teraz z utęsknieniem czekam na bób, fasolkę i groszek.
A jak sezon na warzywa, które typowo kojarzą mi się z latem to sezon na lekkie dania. Warzywa lekko zarumienione na patelni i dodatek kaszy wedle każdego uznania - ja jestem fanką bulgur. Potrawka smakuje dobrze zarówno na ciepło i na zimno. Co daje nam doskonałą propozycję na lunch do pracy, nawet gdy nie mamy możliwości podgrzać sobie jedzenia.
Składniki:
- mała cukinia żółta
- mała papryka zielona
- mała cebula
- 2 nieduże marchewki
- 1/2 szklanki suchej kaszy
- sól i pieprz do smaku
- łyżeczka masła
- odrobina wody
Przygotowanie:
- cebulę i paprykę pokroić w paski /piórka
- cukinię i marchewkę pokroić w plastry na skos (ładnie wyglądają :) )
- na patelni rozgrzewamy łyżeczkę masła i dodajemy cebulę - delikatnie podduszamy
- dodajemy marchewkę i mieszając smażymy przez kilka minut
- dodajemy cukinię i paprykę i dodajemy odrobinę wody - tak żeby poddusić warzywa
- na tym etapie możemy dodać kaszę do dania - lub ugotować osobno w garnuszku
- doprawiamy do smaku i delikatnie mieszamy
Smacznego !
Fajne, lekkie danie! :)
OdpowiedzUsuńdziękuję :)
Usuń