omlet z pieczarkami

Dzisiejszy poranek był odrobinę, no może nawet nie odrobinę inny niż każda sobota. Misia spała u Babci, R w pracy a ja sama. Nie powiem dziwne uczucie, ale po śniadaniu z kawą w ręku udaję się na taras, gdzie na huśtawce/leżance czeka już na mnie książka. I jak już dawno nie było w sobotę, na śniadanie nie było placuszków tylko omlet. W lodówce spora dawka pieczarek, które uwielbiam i śniadanie gotowe. Dodatkowo jeszcze kawałek sera pleśniowego, zwykłego, naturalnego. Uwielbiam takie poranki jak się okazuje i może będę korzystała częściej z pomocy Babć :)



Składniki:
  • mała cebula
  • 4 pieczarki
  • 2 jaja
  • sól i pieprz do smaku

Przygotowanie:
  • cebulę kroimy w prążki i podsmażamy na patelni
  • pieczarki kroimy w pół i w paski i dodajemy do cebuli - podsmażamy tak aby pieczarki zmiękły
  • jaja rozbić do osobnej miseczki i dokładnie wymieszać - doprawić do smaku
  • masę jajeczną wylać na pieczarki i cebulę i czekać - na małym ogniu - jak jaja na bokach stężeją, odsunąć lekko łopatką tak aby masa płynna wlała się w wolne miejsce (tak jak robi się omlet), następnie przykrywamy pokrywką i czekamy aż góra się lekko zetnie
  • gotowy omlet przekładamy na talerz
Dodatki to tylko nasza wyobraźnia i zawartość lodówki ;) 








Smacznego !

Komentarze

  1. Omlet wyszedł naprawdę puszysty, więc chętnie wypróbuję tego przepisu. Mój nie wychodzi najlepiej.

    OdpowiedzUsuń

Prześlij komentarz

zostaw po sobie ślad :)

Najczęściej wyszukiwane przepisy :)