zapiekana tortilla
Jeśli chcemy mieć pomysł na szybkie danie gdy goście za pasem, to zapraszam na zapiekane tortille. Oczywiście szybkie danie pod warunkiem, że wszystkie składniki mamy w domu. Inaczej wyprawa do sklepu murowana, bo zapiekane tortille i tak warto zrobić, a goście będą zadowoleni.
Połączenie chili con carne czy zupy meksykańskiej z zapiekanką - zadowoli podniebienia nawet najbardziej wybrednych.
Składniki:
Przygotowanie:
Smacznego !
Połączenie chili con carne czy zupy meksykańskiej z zapiekanką - zadowoli podniebienia nawet najbardziej wybrednych.
Składniki:
- tortille 6 sztuk
- ok 0,5 kg mięsa mielonego
- 1/2 puszki kukurydzy
- 1/2 puszki groszku zielonego
- 1/2 puszki fasoli czerwonej lub białej
- 1/2 papryki (kolor jaki mamy)
- 1 cebula
- 2 pomidory lub 1/2 puszki pomidorów bez skórki
- przyprawy - sól, pieprz, papryka słodka i ostra, meksykańska, chili
- ser żółty lub mozzarella
Przygotowanie:
- cebulę kroimy w kostkę i podsmażamy na patelni
- dodajemy mięso, doprawiamy i podsmażamy aż mięso będzie gotowe
- dodajemy kukurydzę i pomidory i dusimy przez ok 10 min
- dodajemy paprykę, groszek i odsączoną fasolę
- doprawiamy do smaku i dusimy tak aby jak najwięcej sosu odparowało
- na placek tortilli nakładamy porządną porcję nadzienia
- zawijamy w rulon jak naleśnik i układamy w naczyniu żaroodpornym
- posypujemy serem lub nakładamy plastry sera i zapiekamy w piekarniku nagrzanym do 180 st. przez ok 10-15 min tak aby ser się rozpuścił
Smacznego !
Komentarze
Prześlij komentarz
zostaw po sobie ślad :)