puszysty omlet z gruszką
Jeśli macie trochę więcej czasu na śniadanie niż przysłowiowe 5 minut to polecam z całego serca. Omlet jest mega puszysty i delikatnie słodki. Dodatek gruszki w tym okresie jest wyborem oczywistym. W lecie byłyby to pewnie jagody, truskawki czy morele, no ale mamy zimę :)
Składniki:
- 2 jaja
- 1 łyżka cukru
- 2 łyżki mąki
- odrobina masła
- gruszka
Przygotowanie:
- białka oddzielamy od żółtek
- dodajemy do nich cukier i ubijamy z nich pianę
- do ubitej piany dodajemy żółtka i mąkę
- wszystkie składniki dokładnie mieszamy do uzyskania jednolitej masy
- na patelni rozgrzewamy masło i wylewamy masę jajeczną
- smażymy na małym ogniu pod przykryciem przez kilka minut
- następnie obracamy omleta na drugą stronę i smażymy jeszcze przez chwilkę
- omlet przekładamy na talerz, dodajemy pokrojoną gruszkę - można dodać jogurt naturalny i cukier puder :)
Smacznego !
Komentarze
Prześlij komentarz
zostaw po sobie ślad :)