kasza orkiszowa z warzywami i indykiem - lunch do pracy
Jak wiecie uwielbiam dania jednogarnkowe. Wtedy spokojnie można sobie poszaleć w kuchni, a zmywania za dużo nie ma. Do takich dań pasują wszelkie kasze czy ryże. Tym razem użyłam kaszy orkiszowej. Jadłam ja pierwszy raz, ale smak bardzomi podpasował i już wiem, że będę z niej częściej korzystała. Do tego to co tygryski lubią najbardziej plus kawałek indyka i danie do pracy czy też na obiad / kolację gotowy.
No i co najważniejsze , robi się dosłownie w 30 min. Czyli tyle ile zazwyczaj mam teraz na przebywanie spokojne przy garnka hej. Chociaż i tak zazwyczaj słyszę "pomogę Ci mamo, ploossiiieeeee" 😁😁😁😁
Skladniki:
- ok 100-150 g gulaszu z indyka
- 1 cebula
- 1/2 papryki
- 2-3 łyżki kukurydzy
- 100 g kaszy orkiszowej
- sól i pieprz do smaku
- przyprawa do drobiu
- papryka słodka i ostra
Przygotowanie:
- cebulę pokrój w kostkę i podsmaż w garnku (można beztluszczowo oczywiście)
- dodaj pokrojonego indyka i dopraw do smaku
- smaż tak długo aż indyk będzie gotowy
- dodaj pokrojoną w kostkę paprykę, chwilkę smaż
- dodaj kukurydzę i wsyp kaszę
- zalej wodą tak, aby przykryła nasze danie i gotuj ok 15 min tak, aby kasza wchłonęła wodę , od czasu do czasu zamieszaj
- dopraw do smaku
Smakuje bardziej dobrze zarówno na zimno jak i na ciepło . Idealnie nadaje się na lunch do pracy.
Smacznego !
Komentarze
Prześlij komentarz
zostaw po sobie ślad :)