słodka mleczna kanapka z oreo
Jak znalazłam ten przepis w czeluściach internetu, wiedziałam, że będę musiała kiedyś spróbować. Mleko w proszku już patrzyło na mnie swoim okiem i mówiło "weź mnie w końcu wykorzystaj do czegoś". No to się doczekało. A że nie trzeba do tej kanapki użyć piekarnika tylko lodówki, to samo przez się mówi, że nadszedł ten czas, aby i przepis i mleko wykorzystać. W oryginalnych przepisach są zwykłe herbatniki. Ja natomiast nie miałam ich za wiele. Za to oreo w wersji nieoryginalnej a jakże. Dlatego trochę zmieniłam przepis i tak powstała mleczna kanapka z oreo. I tak jak każde ciasto ma swoich przeciwników (chociaż to za dużo powiedziane) i zwolenników (to Ci którzy pamiętają smak mleka w proszku z dzieciństwa i jak się wyjadało je łyżeczką). Ale tak czy siak szybko zniknęło z talerza :)
Składniki:
- 3/4 szklanki mleka
- 1/2 szklanki cukru
- 10 g cukru pudru - jeśli nie macie spokojnie można dać zwykły lub waniliowy
- 200 g masła
- 3 szklanki mleka w proszku
- ciasteczka - herbatniki i oreo
Przygotowanie:
- mleko z cukrem i cukrem waniliowym zagotowujemy w garnuszku cały czas mieszając - aż cukier dobrze się rozpuści
- odstawiamy do ostudzenia
- do naczynia miksującego (u mnie Thermomix) wkładamy masło i dokładnie miksujemy na gładką masę (czas ok 1 min/obr 4-5)
- następnie dodajemy przestudzone mleko z cukrem i dalej mieszamy
- cały czas mieszając dodajemy porcjami mleko w proszku - aż wszystkie składniki dokładnie się wymieszają (czas ok 2 min/ obr 3-4)
- naczynie, w którym będziemy chłodzić ciasto (u mnie kwadratowe) wykładamy papierem do pieczenia
- na dno układamy herbatniki
- na herbatniki wykładamy 1/3 porcję masy
- następnie ponownie herbatniki - u mnie w tym miejscu już pokruszone ręcznie oreo
- następnie kolejna porcja masy i ponownie pokruszone herbatniki
- masę dociskamy delikatnie ręką i odkładamy do lodówki na min 2 h
Ciasto można pokryć jeszcze delikatnie polewą czekoladową, ale jak dla mnie to już zbyt duża rozpusta by była.
Smacznego!
Aż się cała zaśliniłam :) Boskie!
OdpowiedzUsuńhttps://rankiemwszystkolepsze.blogspot.com/
Jestem ciekawa jak smakuje. :)
OdpowiedzUsuńhttps://jaglusia.wordpress.com/
ależ pychota:)
OdpowiedzUsuń