chleb z dynią
Ponieważ jeszcze zamrożona dynia siedzi bezczelnie w naszym zamrażalniku, czas coś z nią zrobić. Coś co pozwoli nam w szybkim tempie jej się pozbyć. Prócz ciast najlepszym pomysłem dla mnie jest pieczywo. A gdy wypróbowałam ten przepis wiem, że trzeba będzie go powtórzyć :)
Przepis znaleziony na stronie delicioustitbits.blogspot.com. Ja niestety nie posiadam garnka żeliwnego, dlatego piekłam w okrągłym naczyniu żaroodpornym. Wyszły dwa bochenki - jeden duży drugi mały :)
Składniki:
- 500 g mąki
- 250 g musu z dyni można skorzystać z tego przepisu :)
- 180 - 200 ml letniej wody
- 7 g suchych drożdży
- 1,5 łyżeczki soli
- 1 łyżka cukru
Przygotowanie:
- do miski wkładamy wszystkie składniki i wyrabiamy ciasto - Thermomix 3 min/poz Interwał
- przekładamy ciasto do miski wysmarowanej oliwą i odstawiamy do wyrośnięcia na ok 1-1,5 h, ciasto podwoi swoją objętość
- po tym czasie przekładamy ciasto na stolnicę/deskę oprószoną mąką, rozciągamy je a następnie zawijamy brzegi do środka - czynność powtarzamy dwukrotnie
- formujemy bochenek, przekładamy na papier do pieczenia, przykrywamy ściereczką i odstawiamy do ponownego wyrośnięcia
- przekładamy do naczynia żaroodpornego i przykrywamy pokrywką
- wstawiamy do piekarnika nagrzanego do 210 st i pieczemy przez 30 min
- następnie zdejmujemy pokrywę i pieczemy kolejne 25-30 min
Smacznego !
Komentarze
Prześlij komentarz
zostaw po sobie ślad :)