ciasto czekoladowe z truskawkami
Oj dzisiaj przychodzę z propozycją zdecydowanie dla czekoladocholików :) Ciasto jest mega czekoladowe, w środku delikatnie mokre co jest zasługą truskawek. Bardzo Szybko zniknęło, ale powiem Wam, że zdecydowanie można się najeść jednym kawałkiem.
Składniki:
- 220 g mąki pszennej
- 2 łyżeczki proszku do pieczenia
- 6 łyżek ciemnego kakao
- 250 g cukru
- 80 g niesolonego masła, roztopionego i ostudzonego
- 4 duże jaja
- 1 łyżeczka ekstraktu z wanilii
- około 200-300 g truskawek
Przygotowanie:
- mąkę, proszek do pieczenia, kakao oraz cukier umieszczamy w dużej misce i mieszamy dokładnie
- jaja roztrzepiemy w oddzielnej miseczce i dodajemy do ostudzonego masła, ekstraktu z wanilii
- mokre składniki wlewamy do suchych i mieszamy łyżką do dokładnego połączenia
- uwaga ciasto będzie gęste
- ciasto przekładamy do formy i wyrównujemy
- na wierzch ciasta układamy truskawki - gdy są małe moją być w całości, ja miałam duże więc podzieliłam je na części
- pieczemy w piekarniku nagrzanym do 200 st przez ok 35-40 min
uwaga
gdy nie używamy sylikonowych foremek, dno tortownicy wykładamy papierem do pieczenia, a boi smarujemy masłem i oprószamy mąką
Smacznego !
Komentarze
Prześlij komentarz
zostaw po sobie ślad :)