gotowany bób
Może komuś wydawać się, że po co taki przepis. Ale najprostsze rozwiązania czasem są najlepsze. A trzeba korzystać, póki bób jest jeszcze młody i świeży. Uwielbiam, choć zapach może kogoś odstraszać - R ostatnio pomylił się i zapytał czy Młodej nie trzeba przewinąć ... no cóż każdy ma jakieś skojarzenia. A ja lubię taki najzwyklejszy - nawet bez soli. Można dłubać i się delektować.
Składniki:
- bób
Przygotowanie:
- bób gotujemy we wrzącej osolonej wodzie w proporcji 1/2 (jedna porcja bobu na 2 porcje wody - czyli np. 1 kg bobu w 2 l wody) przez ok 3-5 minut
- najlepiej po tym czasie wyłowić jedno ziarenko ;) i sprawdzić czy jest ok
- łuskamy bób - można się poparzyć ale gorący najlepszy - można posolić lub nie :)
Smacznego !
Komentarze
Prześlij komentarz
zostaw po sobie ślad :)