kotlety z kalafiora
Ile to razy człowiek się zastanawiał co zrobić z resztkami kalafiora. Zazwyczaj zjadałam ;) Teraz też zjadam, ale w innej postaci. Myślałam, że Młodą przekonam do takich kotletów. Nie udało się, ale próbuję dalej. Za to ja jestem bardzo zadowolona. Nowa wersja kotletów dla mnie odhaczona i zrobiona nie jedyny raz. Kotlety są bardzo proste w przygotowaniu i nie zajmują wiele czasu co oznacza, że robi się je bardzo szybko. W zasadzie bez zbędnych przyrządów, wystarczy widelec i miska.
Składniki:
- ok 150 g ugotowanego kalafiora
- 1 jajko
- ok 4-5 łyżek bułki tartej + trochę do obtoczenia
- sól i pieprz do smaku
Przygotowanie:
- kalafiora rozgnieść widelcem
- dodać jajko, bułkę tartą i przyprawy - dokładnie wymieszać - gdy będzie zbyt wodniste dodać jeszcze łyżkę bułki tartej (masa powinna się dobrze połączyć ale pozostanie wilgotna)
- formować kotlety i smażyć na gorącym oleju na złoty kolor z obu stron
Na Thermomix
wystarczy wszystkie składniki włożyć do naczynia miksującego i zmiksować - czas 40 s/obr 5-6
Smacznego !
Z kalafiora jeszcze nie robiłąm :) Koniecznie do nadrobienia.
OdpowiedzUsuńhttps://rankiemwszystkolepsze.blogspot.com/
polecam :) i pozdrawiam
Usuń