brownie z cukinii
Jak już wiecie cukinia bardzo obrodziła w tym roku. Wciąż zbieramy plony i już nie wiemy jak ją przerabiać. Sosy już były, teraz przyszedł czas na słodkości. Przeglądając FB znalazłam piękne zdjęcie i tak oto znalazłam się na stronie ilovebake.pl, a tam znalazłam przepis na brownie z cukinii. Zmieniłam oczywiście mąkę tortową na ostatni mój hit mąkę z ciecierzycy i również wyszło :) Faktycznie długo pozostaje świeży i zupełnie nie czuć smaku cukinii. Gdy nie powiecie nikt się nie dowie. Wyczuwalny jest za to smak kakao, co chyba każdego łasucha zadowoli :)
Wystarczy tylko wymieszać składniki i gotowe. Dlatego szczerze polecam, nawet gdy nie macie czasu i nie lubicie zbyt długo się męczyć przy pieczeniu.
Składniki:
- 2 szklanki mąki z ciecierzycy
- 3/4 szklanki cukru
- 1/2 szklanki kakao
- 1/2 szklanki oleju
- 1 jajo
- 1 i 1/2 łyżeczki proszku do pieczenia
- 1 niewielka cukinia
- szczypta soli
Przygotowanie:
na Thermomix
- do naczynia miksującego włożyć cukinię i zmiksować - czas 10 s/ obr 5
- dodać pozostałe składniki i wymieszać - czas 1 - 1,5 min/ obr 5-6
tradycyjnie
- cukinię zetrzeć na tarce najlepiej o grubych oczkach
- w jednej misce wymieszać składniki suche, w drugiej mokre
- do suchych składników dodajemy mokre i mieszamy - na koniec dodajemy cukinię
- formę do pieczenia 25*25 smarujemy olejem lub wyścielamy papierem do pieczenia
- przelewamy ciasto i pieczemy w piekarniku rozgrzanym do 180 st przez ok 30-40 min
- zostawiamy do wystudzenia
Można polać czekoladą, ale to już sobie darowałam :)
Smacznego !
Ratunku! Wyszedł mi zakalec :( Co zrobiłem źle? Może za niska temperatura?
OdpowiedzUsuńPodkręć temp i zostaw trochę dłużej. Na zdjęciu widać u mnie też leciutki ;)
UsuńU mnie też zakalec ciasto nic nie rosło mimo dodania proszku do pieczenia.
UsuńMarta
Myślę że dłużej w piecu .
OdpowiedzUsuńpiekarnik piekarnikowi nie równy - w takich sytuacjach najlepiej dłużej w piekarniku zostawić - do suchego patyczka :)
OdpowiedzUsuń