jesienna wegetariańska potrawka - dynia, batat, ciecierzyca i inne cuda
Należę do tych osób, dla których mięso nie musi istnieć. Zdecydowanie lubię dobrze zjeść, co nie oznacza nie zdrowo. Ponieważ wiem, że dobre jedzenie może a nawet powinno być zdrowe. Można przygotować wspaniałe i pożywne posiłki zupełnie bez mięsa. I tak właśnie jakoś ostatnio wygląda w moim przypadku. Nie wiem jak Wy, ale ja lubię ten okres. Wrzesień uwielbiam, a taki jaki teraz jeszcze bardziej.
Składniki:
- 1 duża cebula
- 200 g dyni
- 200 g cukinii
- 1/2 batata
- 1 pomarańczowa papryka
- 1/2 puszki ciecierzycy
- 1/2 puszki mleka kokosowego
- szklanka wody
- przyprawy: imbir, czosnek granulowany, papryka słodka, curry plus łyżeczka pasty curry
- garść świeżej pietruszki
Przygotowanie:
- wszystkie warzywa kroimy w kostkę
- na patelni dusimy pokrojoną cebulę
- po chwili dodajemy pokrojone bataty i dynię
- podlewamy wodą i dodajemy cukinię i paprykę
- dusimy przez kilka minut
- doprawiamy i dodajemy pozostałe składniki
- dusimy przez ok 15-20 min
- jemy gorące :)
Smacznego !
Super!
OdpowiedzUsuńGeneralnie wszystko, co z ciecierzyca biorę w ciemno!
:)