szpinakowa rolada z masą z ricotty
Czasami gdy nie macie pomysłu na danie na imprezę rodzinną czy grilla polecam bardzo roladę :) Jest przepyszna i gdy macie wśród swoich najbliższych wegetarian, rozwiązanie idealne. Robi się bardzo szybko, tylko czas oczekiwania dłuższy - najlepiej jak zostanie na noc w lodówce.
Składniki:
- 3 jaja
- 300 g mrożonego szpinaku
- ząbek czosnku
- 2 opakowanie serka ricotta
- przyprawy do smaku: sól, pieprz, gałka muszkatołowa
Przygotowanie:
- żółtka oddziel od białek - ubij pianę z odrobiną soli - Thermomix czas 4 min/37 st/ obr 3 wyciągnij z naczynia
- szpinak rozmróź, zmiksuj z posiekanym czosnkiem, żółtkami i przyprawami - Thermomix czas 3-4 min / obr 3-4
- dodaj bezę i delikatnie wymieszaj - czas 30 s/obr łyżka
- masę szpinakową wyłóż na całą blachę wyłożoną papierem do pieczenia - piecz 15 min w piekarniku rozgrzanym do 180 st
umyć naczynie miksujące
- serek zmiksuj na gładką masę - doprawić solą i najlepiej białym pieprzem - Thermomix czas 1 min/ obr 3
- upieczone ciasto wyjmij z piekarnika - usuń papier do pieczenia
- posmaruj masą serową i zwiń w roladę - przykryj folią
- odstaw do lodówki na min 2 h - najlepiej na całą noc
Gdy już przyjdzie czas podania pokrój w cienkie plastry.
Smacznego !
Czyta mi Pani w myślach :) Akurat szukałam takiego przepisu dla szpinakożercy :)
OdpowiedzUsuńCieszę się bardzo :-) pozdrawiam serdecznie
OdpowiedzUsuń