bułeczki drożdżowe z kruszonką
Co nasze dzieci lubią najbardziej - bułeczki z kruszonką. Chociaż nie wiem czy w wykonaniu Miśki nie jest to kruszonka z bułką ;) bo pierwsza rzecz jaka znika zawsze z takich smakołyków to właśnie kruszonka. Jak wiadomo najlepiej samemu wszystko przygotować, a że weekend za nami to i czasu było więcej. I tak właśnie zrobiłyśmy z Miśką bułeczki drożdżowe z dużą ilością kruszonki. Nie ukrywam, że pomocnikiem był również Thermomix. Wiecie już co zniknęło jako pierwsze ;-)
Składniki:
kruszonka
- 70 g mąki pszennej
- 50 g masła zimnego
- 50 cukru
ciasto
- 100 g mleka
- 20 g świeżych drożdży (pokruszonych)
- 40 g cukru
- 1 łyżeczka cukru waniliowego
- 330 g mąki
- 2 jaja
- 20 g miękkiego masła
Przygotowanie:
kruszonka
- wszystkie składniki włożyć do naczynia miksującego - wyrobić czas 10 s/obr 6
- odłożyć na później
ciasto
- do naczynia miksującego wlać mleko i podgrzać - czas 3 min/temp 37 st/obr 1
- dodać pozostałe składniki i wymieszać - czas 3 min/ poz Interwał
- ciasto podzielić na równe części w zależności od tego jakie bułeczki chcemy mieć (u nas na 6 bułeczek w okrągłym naczyniu do zapiekania)
- posypać kruszonką i odstawić do wyrośnięcia
- następnie piec w piekarniku rozgrzanym do 180 st przez ok 15-20 min
Uwaga - kruszonki wychodzi bardzo dużo - można zostawić na kolejne ciasto lub owoce pod kruszonką
Smacznego !
Komentarze
Prześlij komentarz
zostaw po sobie ślad :)