kompot truskawkowy z miętą
Sezon truskawkowy w pełni. Co prawda nasze polskie dopiero zaczynają się pojawiać, ale już smakują bardzo dobrze. Moja Miśka uwielbia kompoty więc jak najbardziej spełnianie takich zachcianek idzie mi bardzo łatwo. A że na tarasie mięta również poszła w górę jak szalona to idealne połączenie znalezione.
Składniki:
- około 250 g truskawek
- 2 gałązki mięty
- woda
- ew cukier
Przygotowanie:
- truskawki umyć, odkroić szypułki i pokroić na mniejsze kawałki
- do wody dodać truskawki i miętę
- gotować tak długo, aby truskawki puściły soki
- jeśli ktoś woli słodkie kompoty to można dosłodzić
Są pasjonaci, którzy jeszcze ciepłe kompoty pochłaniają lub tacy, którzy muszą je sobie ochłodzić.
Na zdrowie!
Ja już czuję zapach tego kompotu! :) Kojarzy mi się z dzieciństwem - coś wspaniałego!
OdpowiedzUsuńoj tak - właśnie smaki dzieciństwa są najlepsze :)
UsuńPyszny przepis na orzeźwiający kompot!
OdpowiedzUsuń:)
Usuń