schab w sosie cebulowym
Czasami zwykły schabowy nie wystarczy, czasami zwykły sos również nie wystarczy. A gdy sami nie wiemy co chcemy czasami najprostsze pomysły są najlepsze. Już kilka razy robiłam schab na cebuli. Tym razem schab i cebula również będą razem jednak dodatek śmietany będzie górował nad tym towarzystwem.
Składniki:
- schab - kilka plastrów
- 2 cebule - mogą być duże jeśli lubimy dużo cebuli
- mały kubeczek śmietany lub jogurtu (180 g)
- przyprawy - sól, pieprz, gałka muszkatołowa
- odrobina masła
Przygotowanie:
- cebulę pokroić w piórka
- schab oprószyć solą i pieprzem
- na dnie garnka rozpuścić odrobinę masła
- następnie poddusić cebulę
- do już miękkiej ale nie przypieczonej cebuli dodać schab i odrobinę wody - dusić pod przykryciem do miękkości (ok 20 min)
- pod koniec dodać śmietanę lub jogurt i dusić pod przykryciem
- doprawić ewentualnie dodatkowo gałką muszkatołową
Podawać z ryżem lub z ziemniakami.
Smacznego !
Komentarze
Prześlij komentarz
zostaw po sobie ślad :)