pierś z indyka na kanapki
Jak już wiecie często wolę przygotować wędlinę na kanapki sama. Pierś z indyka często wydaje się być trudnym partnerem do współpracy, ale ta akurat jest przepyszna i bardzo soczysta. Może to że była robiona na parze w Thermomixie miało znaczenie :)
Jeśli chodzi o doprawienie to dzieło Misi - nie powiem całkiem udane :) Oczywiście starałam się zapisać ile dokładnie łyżeczek wpadło do miski, ale trzeba powiedzieć, że jest to na "oko". Wędlina wyszła przepyszna i czuję, że szybko zniknie, nawet pomimo tego, że R za wędliną drobiową nie przepada.
Składniki:
- ok 1 kg piersi z indyka
- 2-4 łyżki oleju
- 1-2 łyżeczki papryki słodkiej
- 1-2 łyżeczki przyprawy do kurczaka
- 1-2 łyżeczki papryki ostrej
- 1-2 łyżeczki przyprawy "gyros"
Przygotowanie:
- pierś z indyka umieścić w misce
- dodać olej z przyprawami i dokładnie obtoczyć mięso
- odstawić do lodówki najlepiej na całą noc
- po tym czasie pierś zwinąć jak boczek/roladę i związać sznurkiem - tylko nie niebieską nitką jak Bridget Jones ;)
- do naczynia miksującego dodać 1 l wody
- mięso umieścić w Varomie i przykryć pokrywką - przygotowywać czas 45 min/temp Varoma (można zmniejszyć do 90 st) / obr 1-2
Smacznego !
Komentarze
Prześlij komentarz
zostaw po sobie ślad :)