gołąbki trochę na inaczej
Kolejna z serii warto rozmawiać. Poszłam z koleżanką do sklepu i chciałam kupić kapustę pekińską. Na pytanie na co mi to odpowiedziałam "no że na gołąbki". To powiedziała, że ona robi inaczej :)
Spróbowałam. Gołąbki oszukane robię również, ale te są oszukane podwójnie ;) Kapusta mimo wszystko jest osobno.Składniki:
- 1/4 niewielkiej kapusty białej
- 1 kg mięsa mielonego
- ugotowana szklanka ryżu
- 1 nieduża cebula
- ulubione przyprawy: sól, pieprz. papryka słodka, Jarzynka
- sok pomidorowy
Przygotowanie:
- kapustę siekamy drobno i odkładamy
- mięso mielone łączymy z ryżem i pokrojoną w drobną kostkę cebulą
- doprawiamy do smaku i dokładnie raz jeszcze mieszamy
- na dno naczynia żaroodpornego układamy warstwę kapusty
- na to układamy uformowane kotleciki z mięsa i ryżu (nasz farsz do gołąbków)
- przykrywamy kolejną warstwą kapusty
- zalewamy sokiem pomidorowym
- zapiekamy w piekarniku rozgrzanym do 180 st przez ok 45-60 min
Smacznego !
Oooo ciekawy przepis! Takiego sposobu na gołąbki nie znałam :) :)
OdpowiedzUsuńJa też nie :) dlatego warto rozmawiać 😊
UsuńMoi synowie zawsze odwijają tradycyjne gołąbki i wyjadają nadzienie, kapustę zostawiając nietknięta. Być może ten przepis umożliwi przemycenie im choćby niewielkiej dawki warzywa.
OdpowiedzUsuńProszę spróbować :) na mojego męża działa hihi
Usuń