ciasto drożdżowe ze śliwkami
Jesienne kompozycje smakowe czas zacząć. A jak jesień to ciasto drożdżowe ze śliwkami. Nie wiem dlaczego, ale tak już mam. Jak jesień to śliwki i gruszki. Nie mówiąc już o dyni. Drożdżowe ciasto jest jednym z naszych ulubionych, a ulubioną częścią tego ciasta naszej Miśki jest kruszonka - ale to chyba każde dziecko tak ma. Najpiękniejsze w tym wszystkim jest to, że to właśnie kruszonkę dziecko może zrobić samo - z naszą małą pomocą, a potem ją rozłożyć na cieście :) radość dziecka nie zna granic. Do tego szklanka mleka i jest błogo.
Składniki:
- 4 szklanka mąki
- 50 g świeżych lub 14 g suchych (sprawdźcie na opakowaniu jaki jest odpowiednik suchych do świeżych)
- 1 szklanka ciepłego mleka
- 1 szklanka cukru
- 200 g masła lub margaryny
- 4 jaja
- 1/3 szklanki oleju
- 150 g mąki
- 50 g cukru
- 125 g masła lub margaryny
- około 500 g śliwek
Przygotowanie:
na Thermomix
- mleko i drożdże włożyć do naczynia miksującego i chwilę podgrzać - czas ok 2 min/temp 30 st/ obr 2
- dodać pozostałe składniki i wyrobić ciasto - czas 3 min / Interwał
tradycyjnie
- jeśli używamy świeżych drożdży należy wykonać zaczyn - wymieszać odrobinę mleka z drożdżami
- mąkę przesiewamy do dużej miski, dodajemy suche drożdże lub zaczyn ze świeżych
- wlewamy ciepłe mleko, cukier, jaja i mieszamy - najlepiej drewnianą łyżką
- dodajemy masło pokrojone na kawałki i wyrabiamy ciasto
- na początku ciasto może nie chcieć współpracować, ale spokojnie zacznie się zmieniać w jednolitą masę
- na koniec ręce zwilżamy olejem i ponownie wyrabiamy aż do wykorzystania całego oleju
następnie postępujemy tak samo
- ciasto formujemy w kulę, wkładamy do miski i odstawiamy do wyrośnięcia pod przykryciem na ok 1,5 h
kruszonka
- wszystkie składniki na kruszonkę wyrabiamy ręcznie
- formę wykładamy papierem do pieczenia
- przekładamy wyrośnięte ciasto i wyrównujemy
- przekrojone śliwki (pozbawione pestek ;) ) układamy na cieście miąższem do góry - w zależności ile chcemy śliwek
- obsypujemy kruszonką i odstawiamy na ok 30 min
- pieczemy w temp 180 st przez ok 50 min
Smacznego !
robiłam kiedyś podobne :) najlepsze! :)
OdpowiedzUsuń:)
Usuń