babeczki marchewkowe
Jak zawsze gdy robię sok z marchwi nie pozwalam sobie na wyrzucenie tych "resztek" bo to one są dla mnie inspiracją do kolejnych wypieków z marchewką w roli głównej. Przecież właściwie zostaje właśnie to co byśmy mieli po starciu marchwi - no może poza tym, że materiał jest bardziej suchy. Nie przeszkadza to jednak w niczym, aby właśnie lekko oszukać naszych najbliższych.
Składniki:
- 150 g miękkiego masła
- ok 150 g cukru
- 2 jaja
- 200 g startej marchwi
- 180 g mąki
- 1 łyżeczka proszku do pieczenia
- 1/2 łyżeczki gałki muszkatołowej
- odrobina soli
Przygotowanie:
- masło utrzeć z cukrem
- dodawać po jednym jaju cały czas ucierając
- dodać marchew, mąkę i pozostałe składniki dokładnie mieszając
- foremkę na muffinki uzupełniać do 2/3 wysokości - lub też natłuścić masłem formę na mini babeczki
- piec w piekarniku rozgrzanym do 180 st przez ok 15-20 min
Można posypać np cukrem pudrem choć u nas zniknęły i bez tego :)
Smacznego !
I dobrze, że nic się nie marnuje! Wspaniałe babeczki :) :)
OdpowiedzUsuńI pyszne :) spróbujcie :)
Usuń