ryż z pieczarkami
Jednym z moich ulubionych dań jest ryż z pieczarkami. Jak już wiele razy wspominałam, najprostsze rozwiązania czasami dają najwięcej możliwości. Bo właśnie ryż z pieczarkami to podstawa do wielu innych kombinacji. Chociaż my lubimy też tak zwyczajnie. Miśka co prawda za pieczarkami nie przepada i je z tej kombinacji sam ryż (no z cebulą jednak), ale zawsze coś :)
Ryż ten można traktować jako samodzielny posiłek, ale można dodać do niego np. kurczaka z brokułami i każdy będzie zadowolony.
Składniki:
- 100 g ryżu
- 1 niewielka cebula
- 5-6 dużych pieczarek
- woda do gotowania
- sól i pieprz do smaku
Przygotowanie:
- cebulę kroję w kostkę i podsmażam w garnku na rumiany kolor
- pieczarki kroję w plasterki i dodaję do gotowej cebuli
- solę, pieprzę i podsmażam, aż pieczarki zmiękną
- dodajemy ryż, zalewamy wodą (1;2 - 1 porcja ryżu do 2 porcji wody), mieszamy
- gotujemy do całkowitego wchłonięcia wody przez ryż od czasu do czasu mieszając
Ryż jest idealny zarówno na ciepło jak i na zimno :)
Smacznego !
Wydaje się niemalże banalnie proste w wykonaniu, ale równie smaczne. Pewnie wypróbuję jako że na masę wolnego czasu nie narzekam, a lubię zjeść coś normalnego :)
OdpowiedzUsuńI o to właśnie chodzi. Jest dokładnie tak jak piszesz :) polecam i pozdrawiam
UsuńGosia