surówka z buraczków
R ostatnio ma do mnie prośbę, którą staram się spełniać ;) Do obiadów zamarzyły się Jemu tradycyjne surówki... Co to oznacza sama nie wiem, ale warto próbować.
Pierwsza próba wyszła sama z siebie. Miałam w domu buraki. Oczywiście miały być na co innego, wyszła surówka.
Składniki:
- 2 buraki
- 1 nieduża cebula
- 1 łyżeczka oliwy lub oleju
- sól i pieprz do smaku
Przygotowanie:
- buraki myjemy i gotujemy w łupinie (znaczy się nie obieramy ;) ) do miękkości - studzimy
- następnie obieramy je i ścieramy na grubych oczkach
- ja użyłam tym razem Thermomixa - czas 8-10 s/ obr 4-5 - w zależności jak mocno rozdrobnione chcemy mieć buraki
- cebulę kroimy w drobną kosteczkę
- buraki łączymy z cebulą, dodajemy oliwę lub olej i doprawiamy do smaku
Buraczki idealnie wpasowują się u mnie do obiadu z mięsem mielonym - czy to w formie kotletów czy jak na zdjęciu widać z pulpetami.
Smacznego !
Komentarze
Prześlij komentarz
zostaw po sobie ślad :)