chleb z miodem i płatkami owsianymi
Powróciłam do pieczenia chleba. Tak dawno tego nie robiłam bo mówiłam, że czasu nie mam, że zawsze coś. Tymczasem przyznaję się, chleb wyrabiam w Thermomixie i to jest mój ratunek. Gdybym może miała ręcznie działać, pewnie nie dałabym rady. Jedyne nad czym muszę ja zapanować to czas kiedy zaczynam wyrabianie i pieczenie.
Najczęściej teraz to z samego rana lub tuż przed nocnym snem Miśki. Trzeba tylko brać pod uwagę, że sen dziecka czasem przychodzi o czasie a czasem jakoś tak nie ;) I ostatni chleb wyszedł mocniej przypieczony hehe
Dzisiaj przychodzę z przepisem, który znalazłam u Moich wypieków - aplikacja mobilna działa prężnie i również mnie ratuje. Mam przy sobie telefon i nie muszę nawet wyciągać komputera> Inaczej mój mały pomocnik działa równie prężnie.
Składniki:
- 550 g mąki pszennej
- 2 łyżeczki soli
- 15 g miękkiego masła
- 115 g płatków owsianych + na podsypanie
- 2 łyżeczki suchych drożdży
- 150 ml letniego mleka
- 2 łyżki miodu
- 225 ml letniej wody
Przygotowanie:
tradycyjne
- mąkę przesiać, wymieszać z solą
- dodać masło, płatki owsiane, drożdże, mleko, wodę i miód
- wyrobić ciasto by było gładkie i elastyczne
Thermomix
- do naczynia miksującego wlać mleko, wodę i drożdże - czas 2 min/ obr 2/ temp 37 st
- następnie dodać pozostałe składniki - czas 3 min/ poz Interwał
następnie już postępujemy tak samo
- ciasto odstawiamy do wyrośnięcia na ok 1 -1,5 h
- po tym czasie ciasto wyrabiamy raz jeszcze - przełożyć do foremki i pozostawić do kolejnego wyrośnięcia na ok 40 min
- przed pieczeniem posmarować mlekiem i podsypać płatkami
- piec w temp 230 st przez 10 min, następnie obniżamy temp do 200 st i pieczemy kolejne 20-25 min aż chleb będzie brązowy
- studzimy na kratce
Chleb jest lekko słodkawy, zasługa miodu. Miśce bardzo smakuje a to duży plus.
Chyba najbardziej smakuje mi z białym serem i jeszcze dodatkowo miodem ;)
Smacznego !
Komentarze
Prześlij komentarz
zostaw po sobie ślad :)