ciecierzyca w pomidorach
Po świętach czas na coś lżejszego i najlepiej bezmięsnego. A że ciecierzyca jest jak dla mnie najlepszym rozwiązaniem jeśli chodzi o dania sycąca na bardzo długo, to jest to co polecam zawsze. Może i ona sama smakuje nijako, ale już we współpracy z innymi warzywami smakuje obłędnie. Tym razem coś bardzo prostego i bardzo szybkiego. W zasadzie szykuję ją się tak długo jak długo gotuje się ryż czy kasza. i to jest to co tygryski lubią najbardziej :)
Składniki:
- 1/2 puszki ciecierzycy
- 1 puszka pomidorów - ja mam swojskie i dałam słoik - z niewielką ilością zalewy
- nieduża cebula
- jogurt naturalny lub śmietana
- kurkuma lub curry do przyprawienia
Przygotowanie:
- cebulę kroimy w drobną kosteczkę i podsmażamy
- dodajemy przyprawę i dalej delikatnie podsmażamy
- dodajemy ciecierzycę i pomidory i delikatnie gotujemy
- dodajemy jogurt lub śmietanę i pozwalamy się podgrzać
Można zajadać się bez żadnych dodatków, ale ja wciągnęłam z ryżem :) pychotka
Smacznego !
Ciekawa kompozycja smakowa
OdpowiedzUsuń